To πρόγραμμα

«ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ – ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΛΙΚΟΥ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΩΝΑ»

Βασικός στόχος του σχεδίου δράσης ήταν η ειδική καταγραφή, αποτύπωση και προβολή του δικτύου μονοπατιών του οικισμού των Τσιντζίνων (Πολυδρόσου) και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Θεραπνών και του Πάρνωνα . Η προτεινόμενη δράση περιελάμβανε την ακριβή καταγραφή των μονοπατιών, τη χρονομέτρηση των διαδρομών, την επισήμανση των φθορών της σηματοδότησης, το σχεδιασμό και παραγωγή ενημερωτικού υλικού για τα μονοπάτια αυτά, το οποίο απευθύνεται στους κατοίκους και στους επισκέπτες της περιοχής που ενδιαφέρονται για πεζοπορικές διαδρομές, τη σύσταση ομάδας εθελοντών που βοήθησαν στην υλοποίηση του έργου, τη δημιουργία συνδέσμου στο δικτυακό τόπο του Δήμου, της Ν.Α. Λακωνίας και του Ορειβατικού Συλλόγου Σπάρτης, όπου και υπάρχουν πληροφορίες για το Δίκτυο των μονοπατιών για τον οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.

Το Δίκτυο Μονοπατιών του Πάρνω- να, με επίκεντρο τον ορεινό οικισμό Τσίντζινα (Πολύδροσο) του Δήμου Θεραπνών, οργανώθηκε σε πρώτη φάση τη διετία 1998 – 1999 με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων Τσιντζίνων και φορέα υλοποίησης τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Σπάρτης, με τη συνεργασία του Φυσιολατρικού Σωματείου «Υπαίθριος Ζωή Σπάρτης». Το Δίκτυο συνέδεσε περιοχές με ήδη εκδηλωμένο τουριστικό ενδιαφέρον και βασική υποδομή φιλοξενίας (ξενώνες, ορειβατικό καταφύγιο, παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία) και φιλοδοξούσε να καλύψει ένα κενό σε ένα βουνό που, ενώ έχει όλες τις προϋποθέσεις ανάπτυξης πεζοπορικού τουρισμού, παρέμενε, ως τότε, γνωστό μόνο ως τις απολήξεις του οδικού του δικτύου. Η δημιουργία του Δικτύου βασίστηκε στη συντήρηση των παλιών μονοπατιών και η σήμανσή τους δίνει τη δυνατότητα στον ορειβάτη και πεζοπόρο να γνωρίσει την ποικιλία του μνημειακού πλούτου, της χλωρίδας και πανίδας του Πάρνωνα. Οι διαδρομές του Δικτύου θεωρούνται, λόγω γεωγραφικής θέσης και μορφολογίας του βουνού, εύκολες και μπορούν να περπατηθούν όλες τις εποχές του έτους καθώς το κλίμα της Νότιας Πελοποννήσου είναι γενικά ήπιο.

Για το Δίκτυο Μονοπατιών του Πάρνωνα, από την εποχή που χαράχθηκε, δεν είχε πραγματοποιηθεί κάποια δράση αποτύπωσης και δημιουργίας υλικού προβολής αυτής της υποδομής, με αποτέλεσμα να παραμένει σχεδόν άγνωστη στο ευρύτερο κοινό. Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος φιλοδοξούν να καλύψουν αυτήν ακριβώς την ανάγκη και να διαφημίσει το Δίκτυο Μονοπατιών του Πάρνωνα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και να αυξήσει τον περιβαλλοντικό και πολιτιστικό τουρισμό, καθώς τα μονοπάτια περνούν μέσα από περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και ιστορική σημασία, μέσα από παραδοσιακούς οικισμούς και υπέροχα τοπία , των οποίων μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί εφικτό να αναδειχθούν οι φυσικές ομορφιές και η ποικιλομορφία τους.

«ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ ΖΩΗ ΣΠΑΡΤΗΣ»
Το Σωματείο «Υπαίθριος Ζωή Σπάρτης», που ιδρύθηκε το 1936,(ως Τμήμα Σπάρτης του πανελλήνιου Συνδέσμου Εκδρομών « Η Υπαίθριος Ζωή »), με έδρα τη Σπάρτη, έχει ως σκοπό «…τη διάδοση του εκδρομικού πνεύματος, της αγάπης προς τη φύση και ειδικότερα προς την Ελληνική Ύπαιθρο, την γνωριμία των κατοίκων της, τη μελέτη, τη προστασία και τη γνώση των αρχαιολογικών θησαυρών της χώρας, της λαογραφίας, των εθίμων και φυσικών καλλονών, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την αρμονική ανάπτυξη πνεύματος ανθρωπίνων σχέσεων μεταξύ των μελών, την ενίσχυση των σωματικών και ψυχικών δυνάμεων αυτών, τη διάδοση της ορειβασίας, την εφαρμογή μορφωτικών προγραμμάτων και ομιλιών με προσπάθεια τόνωσης του εθνικού φρονήματος μέσα στα πλαίσια των παραδόσεων της Φυλής και του Πολιτισμού της...». Ο Σύλλογος, άλλοτε αυτοτελώς και άλλοτε σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Σ. Σπάρτης ή άλλους τοπικούς φορείς, πρωτοστάτησε, ήδη από τη δεκαετία του 1980, στην προσπάθεια διάσωσης και καθαρισμού των παραδοσιακών μονοπατιών του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα.

«ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ»
Τη δράση του φορέα υλοποίησης υποστήριξε ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος (ΕΟΣ) Σπάρτης, ο οποίος έχει πλούσια εμπειρία και γνώση για τα ορεινά οικοσυστήματα της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα : ο Ε.Ο.Σ. Σπάρτης ιδρύθηκε το 1937 και μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται με επιτυχία στους τομείς της ορεινής αθλητικής δραστηριότητας, της προστασίας της φύσης και ανάπτυξης του οικοτουρισμού. Συμμετέχει ενεργά (άμεσα και έμμεσα) και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες στη διαμόρφωση, προώθηση και υλοποίηση προτάσεων προστασίας περιβάλλοντος και ήπιας τουριστικής ανάπτυξης (προγράμματα Αγροτουρισμού, ΕΠΠΕΡ, LEADER κλπ) Εξάλλου, εξειδικεύοντας τη δραστηριότητά του το καταστατικό προβλέπει – μεταξύ άλλων – ότι ο Σύλλογος : « πραγματοποιεί και συντηρεί οδοσημάνσεις εθνικών πεζοπορικών μονοπατιών… και έχει τη φροντίδα του Λακωνικού τμήματος του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού μεγάλων διαδρομών Ε4» (αρ.4, παρ.δ΄)και «δημιουργεί, κατασκευάζει και συντηρεί κάθε είδους ορεινές εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν του σκοπούς του εφόσον δεν θίγουν το ορεινό οικοσύστημα. Με τις ίδιες προϋποθέσεις συνδράμει στην εκτέλεση από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς έργων που εξυπηρετούν τους σκοπούς αυτούς» (αρ.4, παρ.ε΄)

Ο Σύλλογος διαθέτει δυο Ορειβατικά Καταφύγια, στον Ταΰγετο (1937) και τον Πάρνωνα (1970), τα οποία αποτελούν τις πλέον προωθημένες προς τις ψηλές κορφές των δυο βουνών εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης και φιλοξενίας επισκεπτών (φυσιολατρών, πεζοπόρων και ορειβατών) στις περιοχές που βρίσκονται.